Подобно на руското проучване, и американското сондира научната грамотност сред представителна

...
Подобно на руското проучване, и американското сондира научната грамотност сред представителна
Коментари Харесай

И в Щатите един от всеки четирима не знае, че Земята обикаля около Слънцето

Подобно на съветското изследване, и американското сондира научната грамотност сред представителна извадка на обществото – и открива, че жителите на Съединени американски щати също се затрудняват да отговорят вярно на базисни научни въпроси. По-малко от половината американци знаят (или вярват), че хората са еволюирали от други типове. Голям % от запитаните не са наясно, че ядрото на Земята е горещо или че Вселената се е появила след Голям гърмеж. Най-сложният научен въпрос е дали гените на майката или тези на бащата дефинират пола на бебето – и още веднъж мнозина бъркат.

В интерес на истината последният въпрос потвърждава, че образованието в Европейския съюз и Съединени американски щати, даже и да не е изключително качествено, въпреки всичко води до най-хубави резултати: 64% от европейците и 63% от американците дават правилен отговор, а точно че полът на бебето се дефинира от бащата. Руснаците фактически се оправят най-зле – единствено 22% дават отговор вярно, само че не са доста по-назад от Япония, която е софтуерен и теоретичен център. Около 71% от японците дават неверен отговор. 

Добрата вест е, че на запад, в случай че не друго, хората най-малко са взели участие непринудено в някаква форма на неофициално обучение – 60% са посетили зоопарк, аквариум или теоретичен музей. 

{fcomment} 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР